Poprad hospodáril v 1. polroku s prebytkom 153 miliónov Sk

19.09.2005 Poprad

Poprad 19. septembra (TASR) - S prebytkom takmer 153 miliónov Sk hospodárilo mesto Poprad v 1. polroku 2005. Hlavný ekonóm mesta Pavel Miškovský na dnešnej t...
Poprad 19. septembra (TASR) - S prebytkom takmer 153 miliónov Sk hospodárilo mesto Poprad v 1. polroku 2005. Hlavný ekonóm mesta Pavel Miškovský na dnešnej tlačovej besede spresnil, že v 2. polroku rozbehli investičné akcie za 470 miliónov Sk, takže pribrzdenie výdavkov za prvých 6 mesiacov vytvorilo predpoklady na plynulosť prác.

\"Prebytok vznikol z jednej tretiny z časového neplnenia výdavkov a z dvoch tretín z prekročenia príjmov. \"V príjmovej časti máme zahrnutú aj položku cudzie zdroje, teda úver na 22 miliónov Sk v súvislosti s investičnými akciami na 2. polrok, konkrétne so spolufinancovaním výstavby priemyselného parku, \" spresnil hlavný ekonóm.
Na otázku TASR, ako sa mesto vyrovnalo so zvýšením platov učiteľov, Miškovský odpovedal, že \"dopad na rozpočet bol značný, predstavoval 4 až 4,5 milióna Sk. Vždy sa však snažíme myslieť na možné riziká. Asi 75 % týchto nákladov sme pokryli z tohtoročného rozpočtu a ostatok z ďalších zdrojov\". Doplnil, že východiská pre druhý polrok zabezpečili usmernením finančných tokov.
Upravený rozpočet mesta na rok 2005 predstavuje takmer 673 miliónov Sk. V 1. polroku dosiahli príjmy vyše 451 miliónov Sk a výdavky 298 miliónov Sk. Poprad pokračuje v nastúpenom trende znižovania úverového zaťaženia mesta. Od začiatku volebného obdobia sa podarilo podľa Miškovského znížiť \"úverový balík\" o vyše 40 miliónov Sk, takže v súčasnosti sa zadlženosť pohybuje pod hranicou 100 miliónov Sk.
Primátor Popradu Anton Danko doplnil, že okrem priemyselného parku mesto rozbehlo výstavbu viacúčelovej haly, rekonštrukciu križovatky a chodníka vo Veľkej, kanalizačného zberača na Sadovej ulici a ukončiť chce asi 600-metrový úsek druhej etapy cyklistického chodníka, napojenie existujúcej časti na sídlisko Juh III. Dobudovanie si vyžiada asi 3,5 milióna Sk. V budúcom roku by sa mal cyklistický chodník napojiť aj na sídlisko Západ. Primátor dodal, že firma Šport Rysy chce dotvoriť územie cyklochodníka s napojením na Juh III. Má záujem zriadiť požičovňu kolieskových korčúľ a občerstvenie, čo by cyklisti i korčuliari uvítali.
 

Vyberte región